środa, 20 maja 2015

Ciasto z owocami i budyniem

Ciasto z owocami i budyniem

Proste, smaczne ciasto, które możemy upiec z każdym rodzajem owoców, niezależnie od sezonu. Smaczne z rabarbarem, jabłkami czy też truskawkami, lub tak ja to zrobiłam pomieszałam owoce, które akurat miałam w domu: rabarbar, jabłka i nektarynki. Wyszło pysznie, budyniowo, owocowo i co najważniejsze, błyskawicznie.

Składniki:

kruche ciasto:
  • 450 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 3 żółtka
  • 250 g margaryny
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka bardzo zimnej wody
budyń:
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru
  • 1 l mleka
  • 5 łyżek cukru
dodatkowo:
  • około 500 g owoców: rabarbar, jabłka, nektarynki, lub dowolne inne jakie lubicie

Sposób przygotowania:

Mąkę mieszamy z solą, proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekaną zimną margarynę, żółtka, cukier oraz łyżkę bardzo zimnej wody. Szybko zagniatamy ciasto kruche, dzielimy je na 2 części: 2/3 i 1/3, ugniatamy kulki i obwijamy je folią spożywczą. Wkładamy je na godzinę do zamrażalnika.

Po godzinie gotujemy budyń. Z litra mleka odlewamy szklankę. W szklance mleka mieszamy budynie oraz cukier. Resztę mleka gotujemy. Do gotującego się mleka wlewamy budyń i gotujemy.

Kulki wykładamy z zamrażalnika. Blaszkę (u mnie 25x25) wykładamy papierem do pieczenia. Zcieramy większą kulkę na tarce bezpośrednio na papier. Po brzegach formujemy wyższy rant. Na ciasto wylewamy gorący budyń. Na budyń wykładamy dowolne owoce, pokrojone, lub starte. Na owoce tarkujemy mniejszą kulkę ciasta.

Pieczemy ok. 40 min w 170 stopniach.
Smacznego!!!