wtorek, 26 maja 2015

Sałatka a'la colesław

Sałatka a'la colesław

Surówka ta zajmuje czołowe miejsce wśród dodatków do obiadu w mojej rodzinie. Powiem więcej, kiedyś przygotowałam tę sałatkę na jakiś większy obiad rodzinny, gdzie na stole stało mnóstwo przystawek, sałatek i właśnie ta oto prosta surówka...jako pierwsza zniknęła ze stołu. Smaczna, zdrowa, bardzo soczysta, szybka w wykonaniu, tania i banalnie prosta. Zwykła surówka z kapusty białej, ależ jak bardzo różni się od tej pospolitej surówki. Swój nietuzinkowy smak zawdzięcza sosowi.  Najlepiej smakuje jeśli przechłodzimy ją w lodówce, ale u mnie w domu, znika bezpośrednio po zrobieniu:)



Składniki:

  • pół główki średniej kapusty białej
  • 2 małe marchewki
  • 1 średnia cebula
  • 3/4 szklanki majonezu
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • łyżeczka soli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka octu winnego

Sposób przygotowania:

Kapustę najlepiej poszatkować w robocie. Musi być bardzo drobno pocięta, wtedy jest najsmaczniejsza. Marchewkę obieramy i trzemy na tarce. Cebulę drobno siekamy. Mieszamy wszystkie warzywa. Przygotowujemy sos. Majonez, mleko, sól, cukier, sok z cytryny, ocet dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki. Łączymy sos z warzywami, mieszamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny aby wszystko dokładnie się przegryzło. Najlepsza jest następnego dnia, ale gwarantuje że jest tak dobra, że znika z miski tego samego dnia:)
Smacznego!!!