wtorek, 14 kwietnia 2015

Czekoladowa babka marmurkowa

Czekoladowa babka marmurkowa

Wilgotna, puszysta, czekoladowa....mniam...Prosta baba, nie tylko na Wielkanoc, czy pieczona w formie z kominem, czy też w prostokątnej, nie ma znaczenia, jest pyszna. Aby uniknąć zakalca, wystarczy, że wszystkie składniki będą miały temperaturę pokojową, wyjmijcie po prostu wszystko odpowiednio wcześniej z lodówki, a nic Waszej babie się nie stanie.



Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 225 g margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 4 duże jajka
  • pół szklanki mleka
  • 120 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Bardzo ważne!!! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową!!!
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać szczyptę soli i wymieszać. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Masa pod koniec może się lekko zważyć, ale nie przejmujcie się, nie ma to najmniejszego wpływu na jakość Waszej baby. 
Zmniejszyć obroty miksera, i dodawać na przemian przesianą mąkę z mlekiem. Miksować tylko do momentu połączenia się wszystkich składników - nie przemiksujcie bo zakalec murowany. Można tę czynność wykonać łyżką. 
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko ostudzić. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać czekoladę i wymieszać łyżką.
Przygotować formę. Wysmarować margaryną i obsypać ją mąką. Do formy na przemian wkładać ciasto jasne i ciemne. Na koniec zrobić widelcem zygzaki. Piec 78-80 min w 160 stopniach, do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!!!