poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Zupa serowa

Zupa serowa

Przepis ten dostałam ładne parę lat temu od kuzynki i na stałe trafił do naszego menu, jako jedna z naszych ulubionych zup. Robi się ją niezwykle szybko, z prostych składników i zawsze niezwykle szybko znika z garnka:)


Składniki:

  • 20-30 dag słoniny
  • 2 cebule
  • średni korzeń selera
  • 4 serki topione kremowe
  • bulion lub 2 kostki bulionowe
  • kilka ziemniaków
  • sól
  • zielenina (koperek lub natka pietruszki)

Sposób przygotowania:

Słoninkę kroimy w kosteczkę, wrzucamy na patelnię i przesmażamy. Cebulę siekamy i pod koniec smażenia słoniny, wrzucamy ją na patelnię, aby się zeszkliła.
Zestawiamy patelnię z ognia.
Zagotowujemy ok. 2.5 l wody z kostkami bulionowymi, bądź do gotowego bulionu przekładamy zawartość patelni. Seler obieramy i tarkujemy na najdrobniejszej tarce, wrzucamy do gotującej się zupy. Obieramy kilka ziemniaków,myjemy, drobno kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodajemy serki topione, minimalizujemy ogień i mieszamy dokładnie, aby serki się rozpuściły. Doprawiamy solą. Gdy tylko serki dokładnie się rozpuszczą, zdejmujemy zupę z ognia. Zieleninę drobno siekamy i wrzucamy do zupy.
Smacznego!!!