środa, 29 kwietnia 2015

Brokuły w sosie czosnkowym

Brokuły w sosie czosnkowym

Do obiadu, na przystawkę, bądź też jako samodzielne danie - brokuły w sosie czosnkowym. U mnie na stole głownie podawane są do obiadu jako dodatek do mięsa. Brokuły można polać samym sosem, ale można również posypać je pokruszoną fetą, czy też prażonym słonecznikiem. Prosty przepis, może stać się urozmaiceniem każdego stołu.



Składniki:

  • 500 g brokuła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 3 łyżki majonezu
  • pieprz
  • sól
  • łyżeczka cukru
  • opcjonalnie: prażone ziarna słonecznika i pokruszona feta

Sposób przygotowania:

W dużym garnku zagotować wodę z łyżką soli i łyżeczką cukru. Brokuł umyć, podzielić na różyczki, wrzucić do gotującej się wody. Dodanie cukru do wody spowoduje, że brokuły nie stracą żywego zielonego koloru. Różyczki gotować 5-6 minut, po czym odcedzić je na sicie i polać obficie zimną wodą.
Majonez, jogurt i przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać w miseczce, doprawić solą i pieprzem.
Ugotowane brokuły przełożyć na talerz, polać sosem, można również posypać pokruszoną fetą i prażonymi ziarnami słonecznika.
Smacznego!!!