niedziela, 26 kwietnia 2015

Pieczona szynka z orzechowym pęczakiem

Pieczona szynka z orzechowym pęczakiem

Dziś na obiad proponuje pieczoną szynkę w imbirowo-paprykowej marynacie, podana z gotowanym pęczakiem z warzywami, chrupiącymi orzechami i żurawiną. Proste danie, ale bardzo smaczne. Osobiście mogłabym się najeść samym pęczakiem. Wychodzi tak pyszny, że na pewno się nie oprzecie. Lekko słodki, z wyczuwalną nutą orzechów włoskich, z maślanymi warzywami, pychota.


Składniki:

pieczona szynka:
  • około 1 kg ładnej szynki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • opakowanie papryki słodkiej (ok. 20 g )
  • opakowanie startego imbiru
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka białego pieprzu
  • sól
  • olej do polania mięsa
pęczak:
  • 1 szklanka pęczaku
  • 1 duża marchewka
  • kawałek selera
  • garść suszonej żurawiny
  • 80 g orzechów włoskich
  • 50 g masła
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Szynkę myjemy. Wkładamy do gotującego się wrzątku na 3-5 min. Wykładamy szynkę, osuszamy. Wody po gotującej się szynce nie wylewamy, przyda nam się do podlewania pęczaku. Czosnek siekamy, rozgniatamy go z solą i imbirem w miseczce. W drugiej miseczce mieszamy paprykę i pieprz. Mięso najpierw dokładnie nacieramy czosnkiem z imbirem, a następnie mieszanką ziół. Skrapiamy olejem. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Szynkę wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 10 minut w temperaturze 220 stopni. Po czym przykrywamy naczynie folią aluminiową, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy 2 godziny.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i rozgniatamy. Cebulę i czosnek smażymy na rozgrzanym oleju. Gdy zeszklą się, wsypujemy pęczaki chwilę smażymy, po czym dolewamy wodę po szynce w ilości 2:1. Cały czas mieszamy. Marchewkę i seler obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy w małej ilości wody z dodatkiem masła , soli i pieprzu cytrynowego. Jeśli potrzeba to podlewamy pęczak wodą. Pod koniec gotowania, dodajemy ugotowane warzywa, żurawinę i lekko posiekane orzechy. Wszystko razem mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, dokładamy miód i sok z cytryny.
Szynkę kroimy w plastry i podajemy z pęczakiem.
Smacznego!!!