środa, 15 kwietnia 2015

Sałatka królewska

Sałatka królewska

Kolorowa, apetyczna, bardzo smaczna sałatka. Na imprezach znika błyskawicznie. Polecam, zwłaszcza, że wykonuje się ją błyskawicznie :)


Składniki:

  • słoik selera konserwowego
  • puszka kukurydzy
  • puszka ananasa w syropie
  • puszka fasoli czerwonej
  • 5 ugotowanych na twardo jajek
  • 1 por
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia papryka
  • 7 łyżek majonezu

Sposób przygotowania:

Seler, kukurydzę, ananas, fasolę odsączyć na sicie. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, oddzielić białka od żółtek, posiekać jedne i drugie. Białą część pora pokroić w kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce. Paprykę, ananas również pokroić  w kostkę. Układać w szklanej, przezroczystej misce w następującej kolejności:
  • seler
  • papryka
  • kukurydza
  • ananas
  • 3 łyżki majonezu
  • marchewka
  • por
  • fasolka
  • białko
  • 4 łyżki majonezu
  • żółtko
Wstawić do lodówki na 24 h.
Smacznego!!!