poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Kokosowy sernik wg siostry Anatazji

Kokosowy sernik wg siostry Anastazji

Serniki to moje ulubione wypieki. Co jakiś czas znajduje jakiś sernikowy przepis, który gości na moim stole aż do znudzenia. Właśnie teraz panuje era kokosowego sernika. Puszysty, niesamowicie lekki, łatwy w wykonaniu, i jeszcze nie zdarzyło się żeby się nie udał. 



Składniki:

ciasto:
  • 30 dag mąki pszennej
  • 10 dag margaryny
  • 10 dag cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
masa serowa:
  • 1 kg zmielonego sera
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy
  • opakowanie budyniu śmietankowego
beza kokosowa:
  • 3/4 szklanki cukru
  • 6 białek
  • 20 dag wiórków kokosowych
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy kruche ciasto. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, wsypujemy cukier oraz szczyptę soli. Dodajemy jajko i żółtko oraz posiekaną margarynę. Zagniatamy szybko ciasto, formujemy kulkę i zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Po tym czasie włączamy piekarnik na 180 stopni. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Na przygotowaną formę wykładamy rozwałkowane kruche ciasto.
Jajka i żółtka zmiksować z cukrem. Dodać resztę składników i zmiksować wszystko dokładnie. Wylać masę na kruche ciasto i wstawić do piekarnika na około godzinę. Na 15 minut przed końcem pieczenia wyłożyć na upieczone ciasto masę bezową i piec jeszcze około 15 minut. Masa bezowa- schłodzone białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier cały czas miksując. Pod koniec wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. 
Smacznego!!!