środa, 22 kwietnia 2015

Spaghetti bolognese a'la elwirski

Spaghetti bolognese a'la elwirski

Ulubione danie mojej 5-letniej córki. I nie tylko jej :) Wszyscy uwielbiamy wciągać makarony:) Szybkie danie, bardzo sycące. Robię zawsze z podwójnej porcji i mam obiad na 2 dni. Pierwszego dnia makaron polewam sosem, a drugiego makaron mieszam bezpośrednio w rondlu z sosem:) 

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego
  • 250 g pieczarek
  • duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryki
  • puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • sól
  • pieprz
  • oregano, bazylia
  • oliwa do smażenia
  • opakowanie makaronu typu spaghetti

Sposób przygotowania:

Cebulę oraz czosnek obrać, drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. Dodać zmielone mięso, przesmażyć, wyłożyć do rondla.
Pieczarki obrać, drobno pokroić, przesmażyć na oleju, wrzucić do rondla. To samo zrobić z papryką. Do rondla wlać zawartość pomidorów, ketchup, przecier, doprawić solą, pieprzem, ziołami i dusić na małym ogniu, przez około 20 min.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, wyłożyć na talerze i polać gorącym sosem z mięsem.
Smacznego!!!