piątek, 8 stycznia 2016

Ryba w brzoskwiniach

Ryba w brzoskwiniach

Uwielbiam rybę po grecku. Ale odkąd poznałam rybę w brzoskwiniach mogę śmiało napisać, że najbardziej uwielbiam rybę w brzoskwiniach i papryce konserwowej. Sposób przyrządzenia jest bardzo prosty. Niektórzy z niedowierzaniem słuchali o moim  przepisie, jak to, ryba i brzoskwinie? Z dodatkiem smażonej cebuli i papryki konserwowej? Jakoś to ze sobą nie pasuje...Zaświadczam jednak, że pasuje i smakuje nadzwyczaj wybornie. 


Składniki:

  • 1 kg filetów rybnych
  • puszka brzoskwiń
  • słoik papryki konserwowej
  • 4-5 cebul
  • mały słoiczek keczupu
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Filety tniemy na mniejsze kawałki, solimy. oprószamy pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju, bez żadnej panierki. Studzimy.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Smażymy na oleju, aż będzie szklista.
Brzoskwinie odcedzamy na sicie z soku i kroimy w większą kostkę.
Paprykę również odcedzamy i kroimy w kostkę.
Do usmażonej cebuli dodajemy brzoskwinię i paprykę, dodajemy keczup i ewentualnie dosalamy i dosmaczamy pieprzem. Chwilę dusimy.
Do głębokiej salaterki wkładamy na przemian trochę zawartości patelni i warstwę usmażonej ryby, bądź też mieszamy wszystko razem na patelni bardzo delikatnie i dopiero wtedy przekładamy do salaterki. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.  
Smacznego!!!