poniedziałek, 4 stycznia 2016

Miodownik

Miodownik 

Pyszne ciasto na bazie miodu, z powidłami śliwkowymi, chrupiącą warstwą orzechów włoskich otoczonych miodem, a wszystko przełożone delikatną masą z kaszy manny. Ciasto należy przygotować co najmniej 1 dzień wcześniej przed planowanym podaniem, a najlepiej 3 dni wcześniej. Dopiero wówczas całość smakuje wybornie, placki miodowe miękną, i miodownik nie rozpada się przy krojeniu. Jest o świetne rozwiązanie przed większą imprezą. Ciasto wykonujemy 3 dni wcześniej pozostawiamy w chłodnym miejscu i mamy czas na pozostałą organizację imprezy. 


Składniki:

placki:
  • 25 dag mąki + odrobina do podsypywania rąk i stolnicy podczas wylepiania blaszek ciastem
  • 10 dag margaryny
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka miodu
masa:
  • 1,5 szklanki mleka
  • 4,5 łyżki kaszy manny
  • 22 dag cukru pudru
  • 18 dag masła
wierzch:
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 5 dag cukru
  • 6 dag margaryny
  • 1 łyżka miodu
dodatkowo:
  • 12 łyżeczek powideł śliwkowych

Sposób przygotowania:

Mleko i miód podgrzać do rozpuszczenia się obu składników, często mieszając, przestudzić. Na stolnicy wymieszać mąkę z sodą, dodać margarynę, posiekać nożem, zrobić dołek, wbić jajko, wsypać cukier puder i wlać przestudzone mleko z miodem. Wyrobić gładkie ciasto i podzielić na 4 równe części. Podłużną blaszkę ( u mnie 10 x 29), wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić jedną częścią dno formy. Można sobie pomóc oprószając palce mąką. Placek wyjdzie bardzo cienki. Piec przez 12-15 minut w 180 stopniach. W taki sam sposób upiec jeszcze 2 placki. 
Czwarty placek należy upiec z masą orzechową. W tym celu orzechy należy lekko posiekać. Na patelni roztopić margarynę z cukrem i miodem, dodać posiekane orzechy włoskie i smażyć całość, cały czas mieszając, przez 5-7 minut, aż masa zgęstnieje i zacznie się wyraźnie kleić. Powstałą masę wyłożyć na 4 wyklejony surowy placek i piec około 15 minut w 180 stopniach.
Wszystkie placki przestudzić.

Mleko zagotować w rondelku, wsypać cukier i kaszę i gotować na małym ogniu, aż kasza zgęstnieje. Od czasu do czasu wymieszać, aby kasza nie przypaliła się.
Kaszę wystudzić.
Masło utrzeć. Dodawać po jednej łyżce zimnej kaszy i mieszać łyżką. Na koniec lekko i krótko zmiksować.

Placki przekładać:
  • pierwszy placek + 4 łyżeczki powideł śliwkowych + 1/3 masy 
  • na to drugi placek + 4 łyżeczki powideł +1/3 masy
  • na to 3 placek + 4 łyżeczki powideł + 1/3 masy
  • wierzch przykryć plackiem z warstwą miodowych orzechów
Miodownik pozostawić w chłodnym miejscu na 2-3 dni, aż placki zmiękną.




Smacznego!!!