środa, 20 stycznia 2016

Kotlety mielone inaczej czyli kotlety z zieloną soczewicą

Kotlety mielone inaczej czyli kotlety z zieloną soczewicą

Mój mąż uwielbia kotlety mielone. Takie tradycyjne z cebulką i bułką moczoną w mleku. Niezależnie ile ich zrobię, ciągle mu mało. Ja kotlety tylko toleruje, a moja córka ich nie znosi :) I zawsze jest dylemat. Robić czy nie robić...
Dlatego od czasu do czasu warto poeksperymentować. Tym razem, do mięsa mielonego z łopatki oprócz podsmażonej cebulki, jajka i czerstwej namoczonej bułki, dodałam ugotowaną zieloną soczewicę i wsypałam łyżeczkę przyprawy gyros. Niby nic, a jednak smak klasycznego kotleta został zmieniony. Polecam.



Składniki:

  • 0,5 kg mięsa z łopatki (zmielone)
  • szklanka zielonej soczewicy
  • jajko
  • czerstwa bułka
  • mleko lub woda do namoczenia bułki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • łyżeczka przyprawy gyros
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka ziołowego pieprzu
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Soczewicę przepłukać zimną wodą, wsypać do garnka, zalać 2 szklankami wody, delikatnie posolić i gotować na małym ogniu przez około 30 minut. Następnie nadmiar wody odlać i zblendować soczewicę na papkę.
Cebulę i czosnek drobno pokroić i zeszklić na 2 łyżkach oleju.
Czerstwą bułkę namoczyć w mleku lub wodzie.
Do zmielonego mięsa dodać zblendowaną soczewicę, usmażoną cebulę z czosnkiem, odciśniętą bułkę, jajko, przyprawy, doprawić solą i dobrze wyrobić ręką.
Rękoma formować kotleciki, obtoczyć z każdej strony bułką tartą i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano.
Smacznego!!!