piątek, 29 stycznia 2016

Kluseczki ziemniaczane z burakami i sosem serowo - rozmarynowym

Kluseczki ziemniaczane z burakami i sosem serowo - rozmarynowym

Moja córka nie przepada za wszelakimi kluskami, pierogami czy knedlami. Ale kiedy zobaczyła, że kluseczki są czerwone, a według niej różowe, zjadła całą porcję. Już wiem, że takich klusek mi nie odmówi :)
Kluseczki, dzięki zawartości buraków, mają śliczny czerwony kolor, są nieco słodsze od zwykłych ziemniaczanych klusek i mają przyjemny posmak buraczka. Sos śmietanowo - serowy z dodatkiem rozmarynu idealnie dopełnił smak dania. 


Składniki:

  • około 700 g ugotowanych w mundurkach ziemniaków
  • 1 ugotowany duży burak lub 2 mniejsze
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mąki (lub więcej, wszystko zależy od rodzaju ziemniaków)
  • 200 ml śmietany 30%
  • łyżka masła
  • 120 g sera pleśniowego
  • sól 
  • pieprz
  • łyżeczka rozmarynu
  • pół pęczku szczypiorku

Sposób przygotowania:

Ugotowane ziemniaki i buraki ostudzić. Obrać ze skórki.
 Ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub porządnie utłuc tłuczkiem. Buraka zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Do warzyw dodać jajko, szczyptę soli i na początek szklankę mąki. Wyrobić ręcznie ciasto. W miarę potrzeby dosypywać pozostałą szklankę mąki. Od tego ile zużyjecie mąki zależy rodzaj ziemniaków. Może wystarczyć szklanka (jeśli ziemniaki są bardzo mączyste) albo nawet 3 szklanki. Wyrobić ciasto. Odrywać po kawałku ciasta i turlać wałeczki na podsypanej mąką stolnicy. Wycinać około 2 cm kluseczki.
Kluski ugotować w osolonej wodzie około 4 minut, aż do wypłynięcia ich na wierzch. Odcedzić.

W rondelku roztopić masło, dodać pocięty na mniejsze kawałki ser pleśniowy, wlać śmietankę i podgrzewać na małym ogniu, aż do roztopienia się sera ciągle mieszając. Doprawić pieprzem, solą i rozmarynem.
Ugotowane kluseczki polać sosem i posypać szczypiorkiem.
Smacznego!!!