czwartek, 21 stycznia 2016

Sałatka z czerwonego buraczka i kapusty pekińskiej

Sałatka z czerwonego buraczka i kapusty pekińskiej

Miały być na obiad zwykłe buraczki z cebulką. Ugotowane już czekały na starcie i doprawienie. Ale pomyślałam sobie, że taka sałatka do obiadu to nuda, właściwie standard, bo w spiżarce zalega cała półka z buraczkami na zimę. Więc szybko poszperałam w lodówce, wyjęłam kapustę pekińską, szalotki, marchewkę, otworzyłam puszkę z kukurydzą i szybciutko powstała nowsza wersja surówki z buraków czerwonych. 

Składniki:

  • mała kapusta pekińska
  • 2 szalotki
  • 4 średnie ugotowane buraki czerwone
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • 3 średnie marchewki
  • 3 łyżki majonezu
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka curry
  • pół łyżeczki pieprzu
  • sól

Sposób przygotowania:

Kapustę pekińską drobno poszatkować. Szalotkę posiekać. Buraki i marchewki zetrzeć na tarce warzywnej. Kukurydzę odsączyć na sicie.
Wszystkie warzywa połączyć ze sobą, skropić cytryną, dodać curry, pieprz, sól, majonez i wymieszać.
Smacznego!!!