czwartek, 14 stycznia 2016

Lekka sałatka z ryżowym makaronem i ogórkiem

Lekka sałatka z ryżowym makaronem i ogórkiem

Kolejna propozycja na szybką, prostą, świeżą i lekką sałatkę. Mimo zawartości wędliny, sałatka nie traci na świeżości. Aby zaostrzyć nieco smak, proponuję nieco zaszaleć z przyprawami. Dodanie czosnku, czy też szczypty chili, doda nieco pikantności. 


Składniki:

  • opakowanie makaronu ryżowego nitki
  • 2 świeże średnie (długie) ogórki
  • pęczek koperku
  • 200 g szynki (najlepiej drobiowej)
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • sól
  • pieprz
  • szczypta chili
  • 3-4 łyżki majonezu

Sposób przygotowania:

Makaron ryżowy przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Ostudzić.
Ogórki obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Koperek posiekać.
Szynkę pokroić w kosteczkę.
Kukurydzę odsączyć na sicie.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą, przyprawić, dodać majonez i wymieszać. 
Smacznego!!!