sobota, 9 stycznia 2016

Kaczka z jabłkami

Kaczka z jabłkami

Kaczka z jabłkami brzmi dość wykwintnie...A do jej zrobienia wystarczy tylko sól, pieprz, majeranek i jabłka, i powstaje bardzo odświętne danie, które pięknie wygląda, smakuje nieziemsko, a wykonanie jest banalnie proste i szybkie. Chrupiąca skórka, soczyste mięsko wewnątrz, w towarzystwie duszonych jabłek...Połączenie idealne na pyszny obiad.


Składniki:

  • 1,5 - 2 kg tuszka kaczki
  • 2-3 łyżki cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki majeranku
  • 8-9 jabłek, najlepiej kwaśnych
  • łyżeczka cukru
  • oliwa do wysmarowania brytfanki

Sposób przygotowania:

Tuszkę kaczki porządnie natrzeć solą, pieprzem i łyżką majeranku, zarówno wewnątrz jak i w środku, dodatkowo, brzuszek kaczki skropić cytryną. Odstawić kaczkę na co najmniej 3 godziny w chłodne miejsce, a najlepiej na całą noc. Obrać 3 jabłka, wydrążyć nasienie i pokroić na większe cząstki. Wymieszać jabłka z łyżką majeranku i włożyć wszystko do brzuszka kaczki. Kaczkę zaszyć.
Brytfankę wysmarować oliwą. Przełożyć kaczkę do naczynia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 2 godziny. 
Po mniej więcej godzinie pieczenia w brytfance powinno wytworzyć się sporo płynu, a skórka powinna się pięknie zarumienić. Odlewamy 2 łyżki płynu na patelnię, a kaczkę przykrywamy pokrywką, bądź folią aluminiową i pieczemy jeszcze godzinę.
Jabłka kroimy na mniejsze ćwiartki, wydrążamy nasienie, przekładamy na patelnie z tłuszczem odlanym z kaczki. Skrapiamy cytryną, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżkę majeranku i dusimy na małym ogniu, aż jabłka zmiękną, ale nie rozpadną się.
Kaczkę dzielimy na porcje i podajemy z duszonymi jabłkami.
Smacznego!!!