piątek, 29 lipca 2016

Jagodowe knedle z musem

Jagodowe knedle z musem

Dzisiejsze knedle były tak dobre, że nie mogłam się powstrzymać od jedzenia. Knedle były olbrzymie, bo zazwyczaj robię takie na raz do buzi, a zjadłam ich...och nie powiem ile bo aż wstyd :)
Pozostało jedynie po nich lekkie wspomnienie i odrobina musu jagodowego, który pewnie też zaraz zniknie w tajemniczy sposób :) 
Przepis jest naprawdę łatwy, tani (oczywiście jeśli jagody były zbierane własnoręcznie), i prosto genialny. I cudnie było patrzeć na umorusaną buźkę córki :)


Składniki:

  • około 1 kg ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej (oraz odrobinę do podsypywania)
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • 1 jajko
  • 2 szklanki jagód
  • cukier
  • 2-3 łyżki śmietany 18%

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać, pokroić ugotować do miękkości. Odcedzić, odparować. Gdy lekko przestygną przecisnąć przez praskę. Ostudzić zupełnie.
Do zimnych ziemniaków dodać obie mąki, szczyptę soli oraz jajko i szybko zagnieść ciasto. Gdyby ciasto bardzo kleiło się dodać odrobinę mąki.
Podzielić sobie ciasto mniej więcej na równe wielkości kulki, odrywając po kolei po porcji ciasta. Następnie, dłonie lekko oprószyć mąką, formować na dłoni placek, na środek położyć łyżeczkę jagód, lekko posypać cukrem i zamknąć placek, dokładnie sklejając ciasto i formując kulkę. 
W dużym garnku zagotować wodę. Wodę posolić. Delikatnie wrzucać na wrzątek kulki. Gotować porcjami.
Gotować około 5 minut po wypłynięciu kulek na wierzch.

Jagody, które nam zostały, przełożyć do wysokiego naczynia, dodać 2 łyżki cukru, 2-3 łyżki śmietany i zblendować wszystko na gładki mus.

Ugotowane knedle wykładać na talerz łyżką cedzakową i polać musem jagodowym.

Smacznego!!!