środa, 6 lipca 2016

Placki z cukinii i młodych ziemniaków

Placki z cukinii i młodych ziemniaków

Uwielbiamy placki. Zwłaszcza ziemniaczane. I żeby nie wiało nudą i monotonią, czasami trzeba coś dodać, zmienić, urozmaicić, by placki ziemniaczane były nadal plackami, ale o innym wymiarze. Tak też się stało z tymi placuszkami. Dodałam młodą cukinię, młode ziemniaczki, i placki wyszły przepyszne. Lekko słodkie, delikatne, przełamane posmakiem czosnku. Naprawdę fajne. 


Składniki:

  • około 800g obranych młodych ziemniaków
  • 4 młode małe cukinie
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej (lub nieco więcej, musicie sami wyczuć gęstość)
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

 Sposób przygotowania:

Cukinię obrać, przekroić na pół i łyżeczką wydrążyć nasienie (można nie obierać, wtedy placki będą miały przyjemny, zielony kolor). Cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej, posolić, wymieszać i odstawić na około pół godziny. W między czasie, ziemniaki obrać, zetrzeć również na tarce jarzynowej (na grubych oczkach). Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. 
Cukinię dokładnie odcisnąć w dłoniach z wody. Odciśniętą cukinię dodać do startych ziemniaków, dodać czosnek, jajko, mąkę, doprawić do smaku solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać.
Na mocno rozgrzany olej na patelni nakładać dość grube placki i smażyć z obu stron na złoty kolor. 

Smacznego!!!