wtorek, 12 lipca 2016

Zupa Krem Kukurydziana

Zupa Krem Kukurydziana

Zupa kukurydziana dla mojej córki mogłaby być codziennie. Tyle razy przymierzałam się do umieszczenia przepisu na blogu, tyle że nigdy nie zdążałam ze zrobieniem fotki. W końcu udało się. Ale tylko dlatego, że zrobiłam podwójną porcję. Nie wiem dlaczego, ale w dniu kiedy robię kukurydzianą, zawsze mamy nieproszonych gości, chętnych na talerz tej właśnie zupy.
 Zupę polecam zwłaszcza w chłodne dni. A  że lato nas w tym roku nie rozpieszcza póki co, więc taka słoneczna, rozgrzewająca, słoneczna zupa jest jak znalazł. Banalnie prosta i szybka w przygotowaniu. Tania. Pyszna. Potrzeba więcej ją reklamować?



Składniki:

  • 2 puszki kukurydzy konserwowej
  • około 500 g ziemniaków
  • 100 g masła
  • łyżeczka kurkumy
  • pół łyżeczki imbiru
  • sól i pieprz
  • 2,5 l warzywnego bulionu (może być z kostki)
  • szczypta ostrej papryki
  • 100-150 ml kwaśnej śmietany 18%
  • garść prażonych ziaren słonecznika lub/ i chrupiąca bagietka 

Sposób przygotowania:

Kukurydzę odsączyć z zalewy ale zalewy nie wylewać, przyda nam się do zupy. W garnku z grubym dnem roztopić masło, dodać kukurydzę i chwilę podsmażyć. W tym czasie obrać ziemniaki, pokroić dowolnie i wrzucić je do kukurydzy. Chwilę podsmażyć wszystko razem, aby ziemniaki przeszły maślanym aromatem. Wlać zalewę z kukurydzy oraz bulion, doprawić solą, pieprzem, kurkumą, imbirem oraz ostrą papryką. Gotować około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Wyłączyć ogień. Wszystko razem zblendować, i na końcu dodać śmietanę, wymieszać. Podawać z prażonym słonecznikiem.


Smacznego!!!