poniedziałek, 25 lipca 2016

Wiśniowa fantazja czyli makowy biszkopt z masą i mocno wiśniową galaretką

Wiśniowa fantazja czyli makowy biszkopt z masą i mocno wiśniową galaretką

 Ostatnia porcja własnych wiśni czekała w lodówce właśnie na to ciacho. Choć do dzisiejszego wypieku można użyć wiśni z kompotu bądź też samego soku z wiśni, to ja wolałam użyć świeżych wiśni i lekko je ugotować przed samym wypiekiem. Wiśnie w lodówce dość długo czekały na swoją kolejkę, ale z dnia na dzień robiło ich się coraz mniej w misce (ciekawe dlaczego :) ). Do zrobienia masy użyłam gotowego kremu w proszku karpatka, szkoda mi było czasu w słoneczną sobotę na gotowanie budyniu. Ale jeśli ktoś ma ochotę, to może przygotować typową masę budyniową, też będzie smacznie. Galaretka wyszła mocno wiśniowa, lekko kwaskowa, mimo, że wydaje mi się że cukru do niej nie żałowałam. W połączeniu z makowym, lekkim  biszkoptem, nie za słodką masą karpatkową i mocno czekoladową polewą, smak ciasta jest naprawdę nieziemski. Polecam teraz gdy jeszcze królują wiśnie na straganie  i później gdy będą królować w słoikach w naszych spiżarniach.


Składniki:

biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżka oleju
  • łyżka wrzącej wody
  • szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki maku
  • szczypta soli
masa:
  •  gotowy krem karpatka w 5 minut (Delecta)
  • 400 ml mleka
  • 200 g masła
galaretka:
  • 0,5 kg wiśni
  • 3-4 łyżki cukru
  • pół szklanki wody
  • 2 galaretki wiśniowe
  • woda (tyle, by wszystkich płynów po ugotowaniu wiśni było 750 ml)
polewa czekoladowa:
  •  100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml mleka
  • 20 g cukru
  • 15 g masła

Sposób przygotowania:

 Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Dno blaszki (u mnie 20x20) wyłożyć papierem do pieczenia.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, nie przerywając miksowania. Gdy masa będzie lśniąca i sztywna dodać żółtka roztrzepane z łyżką wrzącej wody i łyżką oleju. Zmiksować. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, wsypać do masy jajecznej, dodać również mak  i delikatnie ale dokładnie wymieszać łyżką. 
Ciasto wyłożyć do blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec około 30 minut.
Biszkopt ostudzić.

Wiśnie wydrylować. Wrzucić do rondelka, dodać pół szklanki wody, cukier i gotować około 5 minut. Następnie wiśnie odcedzić na sicie. Do odcedzonego soku dolać wody, tak aby dało nam w sumie 750 ml wody, zagotować, wyłączyć ogień, dodać 2 galaretki wiśniowe, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Do zimnych galaretek dodać odcedzone wiśnie i pozostawić do zgęstnienia.

Zimny biszkopt przekroić na 2 blaty.

Krem karpatka zrobić wg przepisu na opakowaniu. Masło dokładnie utrzeć. Do masła dodawać partiami zmiksowany krem i dalej ubijać.

Przełożyć jeden blat do blaszki. Wyłożyć krem. Wyrównać. Na krem wylać gęstniejącą galaretkę. Wstawić do lodówki by galaretka zastygła.

Czekoladę połamać. Do rondelka wlać mleko, wsypać połamaną czekoladę, podgrzewać na małym ogniu mieszając. Gdy czekolada rozpuści się dodać cukier i masło, ciągle mieszając połączyć wszystkie składniki w jednolitą masę. Lekko ostudzić.

Gdy galaretka zastygła, położyć na niej drugi blat biszkoptu, a całość polać przestudzoną polewą czekoladową. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

Smacznego!!!