piątek, 5 sierpnia 2016

Zupa Krem z patisonów i pomidorów

Zupa Krem z Patisonów i Pomidorów

Patisony obrodziły mi w tym roku na potęgę. Nie nadążam ich przerabiać. Patisony smażone, pieczone, marynowane, aż nareszcie wylądowały w zupie. Choć pierwotne przeznaczenie miało być zupełnie inne. Miały być patisony duszone. Nic straconego. Na krzakach została ich może tona :) Dzisiejszą zupę podałam ze smażonymi plackami ziemniaczanymi, oj było pysznie. Zupa wyszła bardzo aromatyczna, letnia i pachnąca słońcem.


Składniki: 

  • 5 średnich patisonów
  • 5 pomidorów lub puszka krojonych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g masła
  • 200 ml śmietany 30%
  • przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią lub 3-5 pokrojonych suszonych pomidorów
  • sól, pieprz
  • pół łyżeczki kurkumy
  • ćwierć łyżeczki imbiru
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Patisony umyć. Przekroić na pół i wydrążyć łyżką gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem roztopić masło. Wrzucić patisony i smażyć około 5 minut co jakiś czas mieszając.
Pomidory sparzyć, ściągnąć skórkę, pokroić w kosteczkę i dodać do smażonych patisonów. Czosnek drobno posiekać, dodać do garnka. Dodać suszone pomidory, doprawić solą, pieprzem, kurkumą i imbirem. Dusić wszystko pod przykryciem około 10 minut. Na koni


ec dodać śmietanę, zagotować i wszystko razem zblendować. Podawać z posiekaną pietruszką.