piątek, 29 lipca 2016

Ogórki curry


Ogórki curry

Szał na ogórki w zalewie curry minął w moim domu kilka lat temu, ale są tak dobre, że co roku robię kilka słoiczków, by urozmaicić trochę zimowe dodatki do obiadów. Kiedyś robiłam te ogóreczki z 10 kg ogórków, teraz wystarczą tylko 2kg. Są smaczne, oryginalne i zawsze wychodzą. Polecam serdecznie.

Składniki:

  • 2-2,5kg ogórków
zalewa:
  • 1l wody
  • 1,5 szklanki octu 10%
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 łyżki soli
  • 2 cebule
  • 3 łyżki curry
dodatkowo do każdego słoika:
  • listek świeżego selera
  • szczypta białej gorczycy

Sposób przygotowania:

Ogórki umyć i pokroić wzdłuż na cztery.
Wodę zagotować z octem, cukrem, solą i curry. Cebulę obrać i pokroić w piórka, wrzucić pod koniec gotowania zalewy do garnka i wyłączyć ogień. Ostudzić.
Do czystych słoików powkładać ściśle ogórki, na wierzch włożyć po listku selera, wsypać gorczycę i zalać chłodną zalewą. Słoiki pozakręcać i gotować na małym ogniu przez 3 minuty. Słoiki powystawiać do góry nogami i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Smacznego!!!