piątek, 22 lipca 2016

Pieczone młode ziemniaki, fasolka szparagowa, patison, marchewka i papryka

Pieczone młode ziemniaki, fasolka szparagowa, patison, marchewka i papryka

Dzisiejsze danie smakuje najlepiej latem. Pachnące latem i słońcem młode warzywa, z dodatkiem ziół i odrobiny oliwy, proste i smaczne. Najlepiej oczywiście, jeśli macie sprawdzonego dostawcę warzyw lub tak jak ja własny ogród. Bo nie ma to jak własne świeże produkty. Wychodzę z rana z koszem do ogrodu, z zamiarem zerwania ogórków, a przynoszę do domu kosz wypchany po brzegi patisonami, żółtą fasolką szparagową, młodą marchewką, czosnkiem, solidnym pęczkiem zieleniny...Ech...uwielbiam lato, i kocham zapach unoszący się w ogrodzie o poranku...Zbierając wszystkie warzywa, miałam milion pomysłów na przygotowanie smacznego posiłku. Stanęło na prostym daniu z piekarnika, młode warzywa, zapiekane z ziołami. Warzywa mieszacie, obsypujecie czym lubicie i czekacie na efekty, wdychając w między czasie cudowny zapach czosnku i ziół unoszący się w całym domu.


Składniki:

  • około 0,5 kg młodych ziemniaków 
  • około 0,5 kg żółtej fasolki szparagowej
  • 2 średnie patisony
  • 2 żółte papryki
  • pęczek młodej marchewki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • ulubione zioła:rozmaryn, oregano, majeranek można również użyć gotowej mieszanki do pieczonych ziemniaków 
  • kilka łyżek oliwy

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać, pociąć na ćwiartki, wrzucić do wrzątku i gotować 5 minut.
Z fasolki poodcinać końcówki i ugotować w osolonej wodzie na półtwardo.
Marchewkę oskrobać, ugotować na półtwardo.
Patisona pokroić w większą kostkę, posolić, wymieszać i odstawić na chwilę.
Paprykę pokroić w paski, lub kostkę.
Czosnek pokroić w plastry.
Podgotowane warzywa odcedzić, lekko przestudzić. Wszystko umieścić na dużej blaszce piekarnikowej. Dokładnie obsypać ziołami, przyprawami, solą do smaku, polać oliwą, wymieszać i piec w nagrzanym piekarniku do 190 stopni przez około godzinę.

Smacznego!!!