sobota, 9 lipca 2016

Drożdżowe bułeczki ślimaki z wiśniami

Drożdżowe bułeczki ślimaczki z wiśniami

Wiśnie z mojego drzewa zostały zebrane. I natychmiast zaczęło się ich przerabianie. Większość trafiła do gąsiorka na wino, trochę na nalewkę wiśniową, część bezpośrednio do buzi, a część do wariacji pieczeniowych. Wczoraj powstały ślimaczki drożdżowe, dziś może tylko okruchy po nich :) Oj mało ich mało się upiekło, za mało. Następnym razem zrobię ciasto z podwójnej porcji. Dobrze, że choć fotkę zdążyłam pstryknąć :) Zwykłe ciasto drożdżowe, z kwaśnymi wiśniami i wszystko posypane obficie cukrem trzcinowym. Naprawdę dobre to wyszło...



Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 50g świeżych drożdży
  • 100g masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • 6 czubatych łyżek cukru
  • 3 żółtka
  • opakowanie cukru waniliowego
  • pół łyżeczki soli
  • 0,5 kg wiśni
  • 3 łyżki brązowego cukru
na wierzch:
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 2 łyżki brązowego cukru

Sposób przygotowania:

Drożdże rozetrzeć z jedną łyżką cukru, dodać 4 łyżki ciepłego mleka, wymieszać wszystko i odstawić na około 10 minut w ciepłe miejsce, by rozczyn urósł.
W tym czasie podgrzać pozostałe mleko z masłem i cukrem, do rozpuszczenia się wszystkich składników. Przestudzić.
Mąkę przesiać, dodać sól, przestudzone mleko z masłem i cukrem, wyrośnięte drożdże, żółtka oraz cukier waniliowy, dokładnie wymieszać łyżką i odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut.
Wiśnie umyć, wydrylować.
Stolnicę oprószyć mąką, wyłożyć podrośnięte ciasto i wyrobić rękoma, aż do momentu gdy ciasto będzie odchodzić od ręki. W razie potrzeby podsypać odrobiną mąki. Wyrobione ciasto ponownie umieścić w misce, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny.
Ciasto znowu wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką, wywałkować prostokąt o wymiarach 30x50, pokroić prostokąt na 8 pasków. Każdy pasek oprószyć brązowym cukrem i porozkładać wzdłuż wydrylowane wiśnie. Następnie zwinąć paski w ślimaczki.
Tortownicę (u mnie 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i układać w niej ślimaczki, niezbyt ciasno, tak aby miały jeszcze miejsce do wyrośnięcia. Tortownicę odstawić ponownie w ciepłe miejsce na około 40 minut. Po tym czasie roztopić 2 łyżki masła i posmarować nim ślimaki. Wierzch obficie posypać cukrem trzcinowym.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 minut.

Smacznego!!!