czwartek, 19 lutego 2015

Ciasto milky way

Milky way

Szybkie, proste w wykonaniu, dla tych, którzy uwielbiają smak mleka w proszku (a ja się do takich zaliczam:)).



Składniki

  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki mleka
  • kostka margaryny
  • 2 opakowania cukru waniliowego 
  • 3 szklanki mleka w proszku
  • szczypta soli
na polewę:
  • 3 łyżki wrzącej wody lub mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 100 g masła lub margaryny

Sposób wykonania

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo szklankę cukru i dalej ubijać. Dodać żółtka i jeszcze chwilkę razem miksować.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
Wylać na blaszkę (u mnie 36 x 25 cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 30-40 min w 180 st.
W tym czasie zagotować mleko z resztą cukru oraz cukrem waniliowym i odstawić do wystudzenia. Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę. Ucierając dodawać na przemian ostudzone mleko i mleko w proszku. Ucierać aż powstanie gładki krem.
Gotowy, ostudzony biszkopt przekroić na 2 blaty. Przełożyć je kremem.

Polewa czekoladowa

Do rondelka wlewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Następnie dodajemy pokrojone na kawałki masło i rozpuszczamy. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy przesiane kakao, energicznie mieszamy aby powstała gładka lśniąca masa. Lekko studzimy i polewamy nią ciasto.