wtorek, 24 lutego 2015

Kotleciki z piersi kurczaka z serem

Kotleciki z piersi kurczaka z serem

Dziś na obiad drobiowe kotleciki z piersi kurczaka. Świetnie się spisują jako danie na większej imprezie, znikają z półmiska momentalnie. Delikatne w smaku, szybkie w przygotowaniu, dobre zarówno na ciepło jak i na zimno. Co najważniejsze moja córka niejadek uwielbia te kotleciki. Do kotlecików polecam sos paprykowy, idealnie się komponuje z delikatnością mięsa.










Składniki:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 20-30 dag żółtego sera
  • 3 jajka
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • dowolna przyprawa do kurczaka lub po prostu sól i pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania


Piersi myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę, ser trzemy na drobnej tarce do warzyw. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki, i najlepiej odstawiamy na godzinę do lodówki aby wszystko dobrze się przegryzło i lepiej nam się formowało kotleciki. Na rozgrzany tłuszcz na patelni wkładamy uformowane łyżką kotleciki i smażymy na złoty kolor z obu stron.
Smacznego!!!