wtorek, 24 lutego 2015

Deser z prażonymi jabłkami

Deser z prażonymi jabłkami

Smakiem jabłek możemy się cieszyć cały rok, choć najlepsze są te na jesień, zerwane prosto z drzewa. Nieocenione w deserach, szarlotkach, przetworach.  Dietetycy zalecają zjedzenie przynajmniej dwóch jabłek dziennie- rano dla urody, a wieczorem dla dobrego zdrowia. Dzisiaj na podwieczorek proponuje zamiast chrupania, deser z prażonymi jabłkami, herbatnikami i serkiem homogenizowanym. Bardzo szybka ale pyszna propozycja podania naszego polskiego jabłka na deser.
U mnie o tyle szybko się to robi, że prażone jabłka mam zawsze w spiżarni. Moja jedyna jabłonka rodzi jabłka co 2 lata, ale tak, że nie ma siły żeby wszystko przerobić i zjeść:)


Składniki:

  • 1/2 kg jabłek
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 200 g herbatników
  • 450 g waniliowego serka homogenizowanego
  • kostka gorzkiej czekolady do dekoracji

Sposób przygotowania

Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne, tarkujemy. Przekładamy jabłka do rondla wsypujemy cukry, cynamon i gotujemy aż powstanie mus. Studzimy.
Następnie układamy składniki w pucharkach  w kolejności:
  1. prażone jabłka
  2. pokruszone herbatniki
  3. serek
  4. pokruszone herbatniki
  5. prażone jabłka 
  6. pokruszone herbatniki
  7. serek
  8. starta gorzka czekolada
Schładzamy przez godzinę w lodówce.
Smacznego!!!