strony

piątek, 20 lutego 2015

Paszteciki a'la szczecińskie

Paszteciki a'la szczecińskie

Jestem rodowitą szczecinianką, choć już niemal 10 lat mieszkam na Podlasiu, to nie zapomniałam smaku szczecińskich pasztecików, popijanych czerwonym barszczem instant z plastikowego kubeczka. Ależ to było dobre... Z pasztetem, kapustą i grzybami, czy też moje ulubione z pieczarkami i serem. Zwłaszcza te paszteciki z ul. Wyszyńskiego, a kiedyś kiedyś ul. Wielkiej. Brakuje mi tu w Białymstoku tego smaku, dlatego próbuje go odtworzyć po swojemu...



 




Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 500 g białego sera
  • 3 jajka
  • 1 łyżka octu
  • pół łyżeczki sody
  • 2 łyżki oliwy
  • olej do smażenia
Składniki na farsz:
  • co kto lubi, mięso mielone przesmażone z cebulką i czosnkiem
  • pieczarki przesmażone z cebulką plus starty ser żółty
  • kapusta z grzybami
  • w moim przypadku były to pieczarki z serem:

  1. 500 g pieczarek
  2. 2 cebule
  3. sól, pieprz
  4. 250 g żółtego sera

Sposób przygotowania:

Mąkę, przeciśnięty przez praskę ser, roztrzepane jajka, olej ocet i sodę mieszamy i wyrabiamy elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dosypujemy odrobinę mąki. Gdy ciasto będzie dobrze wyrobione, wałkujemy cienkie placki i kroimy prostokąty wielkości pół koperty.

Cebulę drobno siekamy, podsmażamy, pieczarki obieramy, drobno kroimy, i dokładamy do cebulki, solimy i czekamy aż odparuje cały płyn z pieczarek, odstawiamy do wystygnięcia. Gdy już pieczarki ostygną łączymy je ze startym żółtym serem, pieprzymy.

Na każdy prostokąt kładziemy łyżkę farszu, zwijamy w rulon i porządnie zlepiamy. Smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz