poniedziałek, 16 lutego 2015

Chrusty, chrusty, faworki...

Właściwie o chrustach przypominamy sobie w okolicy tłustego czwartku, a później zapominamy o nich na cały rok, a jest to świetny dodatek do kawy, takie małe ciastko na raz do buzi...





Faworki

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 4 łyżki śmietany
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki spirytusu
  • 5 dag masła
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać przez sito, dodać żółtka, cukier, śmietanę, spirytus i rozpuszczone masło. Dokładnie zagnieść ciasto i wybić wałkiem, czyli napowietrzyć ciasto. Włożyć ciasto na godzinę do lodówki, a następnie odcinać po kawałku i rozwałkować na bardzo cienkie placki. Faworki są tym smaczniejsze im cieńsze ciasto. Ciasto pokroić na cienkie paski, mniej więcej 3-4 cm szerokości i 10-12 cm długości. Na środku każdego paska trzeba zrobić podłużne nacięcie i przeciągnąć przez nie jeden koniec ciasta. 
W płaskim rondlu mocno rozgrzać tłuszcz. Smażyć faworki na jasnozłoty kolor i delikatnie wyjmować, układać na rozłożonych ręcznikach kuchennych, aby nadmiar oleju wchłonął w nie. Gdy ostygną układać na półmisku warstwami i posypując je cukrem pudrem.