sobota, 21 lutego 2015

Zupa meksykańska

Zupa meksykańska

Spodziewasz się gości  na obiad a nie chcesz pół dnia spędzić w kuchni? Jest mroźny, zimowy dzień a Ty potrzebujesz czegoś rozgrzewającego? A może zaczyna się właśnie weekend i zachodzisz w głowę co tu by zrobić na szybko i to na 2 dni na obiad? Polecam zupę meksykańską.  Szybko, dużo, sycące, rozgrzewające i co najważniejsze łatwe danie, które powinno zachwycić każdego.



Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego (u mnie zmielona łopatka)
  • szklanka zielonej soczewicy
  • 2 puszki kukurydzy konserwowej
  • 2 puszki fasoli czerwonej
  • puszka pomidorów lub słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3-4 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • szczypta pieprzu cayenne
  • łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • sól
  • opcjonalnie kostka bulionowa
  • 2-3 łyżki oliwy do smażenia

Sposób przygotowania

W dużym garnku zagotować 3 litry wody. Do gotującej się wody wrzucić przepłukaną zimną wodą zieloną soczewicę, dodać kostkę bulionową, liście laurowe, ziele angielskie i gotować ok. 15 min na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając aby nie przypalić soczewicy. W czasie gdy soczewica się gotuje przygotować mięso. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, i zeszklić na rozgrzanej patelni z oliwą. Następnie dodać mięso mielone, obie papryki, pieprz cytrynowy, sól do smaku i przesmażyć. Usmażone mięso, wrzucamy do gotującej się soczewicy. Dokładamy puszki kukurydzy i fasoli razem z zalewami, koncentrat pomidorowy lub zblenderowane pomidory z puszki i gotujemy wszystko ok. 20 min. Na koniec dosmaczamy solą i ewentualnie pieprzem cayenne jeśli ktoś lubi bardziej na ostro.
Smacznego!!!