sobota, 21 lutego 2015

Śledzie w śmietanie

Śledzie w śmietanie

Coś dla smakoszy śledzika, idealna przystawka, lub po prostu coś na ząbek do kolacji...


Składniki:

  • 5-6 filetów śledziowych a'la matias
  • 1 cebula
  • kilka marynowanych pieczarek
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 200 ml śmietany
  • 1 łyżka musztardy
  • pół łyżeczki cukru
  • sól 
  • pieprz

Sposób przygotowania

Filety najlepiej wymoczyć w wodzie przez kilka godzin, nie będą wtedy tak słone. Śledzie pokroić w większą kostkę, cebulę drobno posiekać, pieczarki i ogórka pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, wlać śmietanę, dodać musztardę cukier, pieprz i sól do smaku. Wymieszać i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki aby wszystko dobrze się przegryzło.
Smacznego!!!