środa, 18 lutego 2015

Makaron ze szpinakiem i pomidorami

Makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą


.Dzisiaj Środa Popielcowa, a u mnie na stole zamiast tradycyjnego śledzia, kolorowy makaron. Szybki obiad bezmięsny, ale bardzo smaczny. Uwielbiam szpinak, dlatego mam go zawsze duuużo w ogródku, wystarczy zebrać, umyć, osuszyć, poporcjować i do zamrażalnika. Zimą jak znalazł...

Potrzebujemy:


  • makaron (u mnie makaron trójkolorowy ze szpinakiem i pomidorami)
  • słoiczek suszonych pomidorów
  • szpinak - świeży bądź mrożony (2 garści)
  • opakowanie sera feta
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy.  Pomidory drobno kroimy, olej z pomidorów wykorzystujemy do smażenia (jest bardzo aromatyczny). Szpinak lekko podsmażamy, dosłownie 1-2 min, dorzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę, pomidory i pokrojoną w kostkę fetę. Chwilę smażymy. Dokładamy makaron dokładnie mieszamy, doprawiamy pieprzem i gotowe.