poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Kurczak w miodowo - musztardowej marynacie zapiekany na selerze naciowym

Kurczak w miodowo - musztardowej marynacie zapiekany na selerze naciowym

Ot, taki prosty, banalny obiad. Kurczak z piekarnika. Nic prostszego chyba nie ma. Ale wystarczy kilka dodatków, małych trików i kurczak zachwyci każdego. Można spokojnie zaserwować tego kuraka na świątecznym stole, albo zaskoczyć najbliższych niebanalnym smakiem i wyglądem. Najlepiej użyć pałek z kurczaka, ale każda inna część, również się nada. Zanim ułożycie mięso na blaszce do zapiekania, wyłóżcie ją łodygami selera naciowego. Kurczak nabierze przyjemnego aromatu i jednocześnie będziecie mieli ciekawy dodatek warzywny do obiadu. Tak zapieczone mięso, będzie chrupiące z wierzchu, soczyste w środku a do tego w słodko - pikantnym sosie. Proste i smaczne danie. 




Składniki:

  • około 1 kg udek z kurczaka (użyłam 12 pałek)
  • pół pęczka selera naciowego
marynata:
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki musztardy rosyjskiej (z całymi ziarnami gorczycy)
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki

Sposób przygotowania:

Kurczaka umyć i osuszyć. Można delikatnie ponacinać skórkę. przełożyć do miski.

Wszystkie składniki na marynatę wymieszać ze sobą. Marynatę wlać do miski z kurczakiem i dokładnie wetrzeć rękoma. Mięso wstawić na co najmniej godzinę do lodówki.

Dno formy do zapiekania wyłożyć łodygami selera naciowego. Na seler powykładać pałki, pozostałą część marynaty oblać równomiernie mięso.

Piec przez około 1 godzinę w 180 stopniach. Przez 45 minut pod przykryciem, ostatnie 15 minut bez przykrycia.

Smacznego!!!