poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Cygańskie ścieżki

Cygańskie ścieżki

Uwielbiam piec ciasta, które mają oryginalną nazwę. Kosztując kawałek, wiecznie się zastanawiam, skąd i dlaczego taka a nie inna nazwa. Tu mi przychodzi do głowy tylko to- całe ciasto jest tak fantazyjnie kolorowe, jak cygański tabor, a sposób wylania ciast, równie pokręcone jak ich życie :)
A tak naprawdę, jest to połączenie dwóch z moich ulubionych ciast, śmietanowca i tulipana. Oba są łatwe w przygotowaniu, więc nie obawiajcie się, wygląd ciasta jest może skomplikowany, ale uwierzcie mi, zrobicie go bardzo szybciutko. Następnym razem pokuszę się jeszcze o polewę czekoladową. Tym razem tego nie zrobiłam, efekt wizualny bez polewy jest o niebo lepszy, z polewą efekt smakowy gwarantowany :)


Składniki:

ciasto:
  • 9 białek
  • 4 żółtka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki maku
  • 1 opakowanie kisielu wiśniowego
masa:
  • 5 kolorowych galaretek
  • 400 g serka z wiaderka lub waniliowego typu Danio (ja użyłam sera z wiaderka)
  • 2 łyżki cukru pudru (jeśli użyliście sera z wiaderka)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (jeśli użyliście  sera z wiaderka)

Sposób przygotowania:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania wsypać cukier i cukier waniliowy i dalej miksować. Gdy piana będzie szklista dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlać olej cieniutkim strumieniem i delikatnie wymieszać wszystko łyżką, aż do połączenia się wszystkich składników.

Ciasto podzielić na 4 równe części.

Do każdej z części dodać odpowiednio:
  1. 2 łyżki mąki i 4 żółtka
  2. łyżkę kakao
  3. kisiel wiśniowy
  4. 3 łyżki maku
Każdą z mas wymieszać, aż do połączenia się składników.

Blaszkę (u mnie 30x25) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylewać po 2 łyżki z każdego rodzaju ciast na środek blachy, tworząc rozlewające się kręgi.

Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 40-45 minut.

Zimny placek przekroić na 2 blaty.

4 galaretki rozpuścić, każdą w szklance gorącej wody i przelać do naczyń, w których po zastygnięciu, swobodnie pokroimy je później w kosteczkę.
5 galaretkę również rozpuścić w szklance wody, gdy przestygnie i delikatnie zacznie gęstnieć dodamy do serka.
Jeśli użyliśmy zwykłego twarogu z wiaderka należy dodać 2 łyżki cukru pudru i cukier waniliowy i wszystko zmiksować do rozpuszczenia się cukrów. Następnie należy dodać tężejąca 5 galaretkę i pokrojone w kosteczkę pozostałe galaretki. Wszystko wymieszać łyżką.

Gdy masa zacznie tężeć przekładamy nią 2 blaty kolorowego placka i schładzamy w lodówce.

Smacznego!!!