wtorek, 5 kwietnia 2016

Ziemniaczane kotlety

Ziemniaczane kotlety

Ziemniaki w naszym domu to podstawa. Smażone, pieczone, gotowane, zawsze wszystkim smakują, nie ważne w jakiej postaci. Jeśli więc chodzi o dania z ziemniaków, to można przebierać, wybierać, i nigdy nie znudzą się. Zazwyczaj moje wariacje kartoflane wprowadzam w realizacje w piątki. Piątek u nas w domu to dzień zawsze bezmięsny. Tradycja rzecz święta :)
Tak więc w ostatni piątek zaserwowałam kotlety z ziemniaków. Często je robię, czasem dodając smażoną cebulę, czosnek, a ostatnio w wersji łagodniejszej, z dodatkiem masła i śmietany. Takie kotleciki świetnie smakują z keksem śmietany, bądź też z sosem pieczarkowym, choć ja uwielbiam takie prosto z patelni, z rumianą skórką, bez żadnych dodatków.



Składniki:

  • około 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  • 6 łyżek bułki tartej + 2 łyżki do obtoczenia kotletów
  • pęczek pietruszki
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać, pokroić, ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić.
W tym samym garnku dodać masło, śmietanę i dokładnie utłuc.
Gdy przestygną dodać jajka, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku i dokładnie wymieszać.
Rękoma formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.

Smacznego!!!