piątek, 29 kwietnia 2016

Karkówka w coli

Karkówka w coli

Karkówka u nas bardzo często pojawia się na stole. Po pierwsze, jest to zawsze solidny kawał mięsiwa, a mięso u mnie jest zawsze mile widziane, a po drugie prostota wykonania tego dania nie potrzebuje nikogo przekonywać. I do tego ten smak....słodko pikantny, rozpływające się w ustach mięsko, słodka cebulka...Warto, uwierzcie mi.


Składniki:

  • 1,2 -1,5 kg karkówki
  • 4-5 cebul
  • 3 ząbki czosnku
  • szklanka keczupu
  • szklanka coli
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • majeranek

Sposób przygotowania:

Karkówkę umyć, osuszyć, pociąć w grubsze plastry i delikatnie rozbić tłuczkiem. Plastry dokładnie oprószyć solą, pieprzem, obiema paprykami oraz majerankiem (najlepiej zrobić to w misce, po czym dokładnie rękoma wmasować przyprawy). Cebulę pokroić w grubsze piórka. 

Z coli, keczupu, musztardy, oleju i przeciśniętego przez praskę czosnku zrobić sos. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (najlepiej trzepaczką).

W głębokim naczyniu do pieczenia, układać na przemian cebulę i karkówkę, wszystko zalać sosem. Piec w piekarniku przez około 1,5 godziny w 180 stopniach pod przykryciem. Ostatnie 15 minut bez przykrycia.

Smacznego!!!