sobota, 2 kwietnia 2016

Karkówka w keczupie

Karkówka w keczupie

W moim menu jest kilka takich niezawodnych, rzekłabym nawet popisowych przepisów, które zawsze zachwycą, zawsze udadzą się i zawsze sprawdzą się. Do takich przepisów należy karkówka w keczupie. Karkówka według tego przepisu wychodzi bardzo delikatna, miękka, otulona słodko-kwaśnym sosem keczupowym. Przyrządzam ją głównie na różnorakie imprezy, nie bawię się wtedy w przyrządzanie kilku plastrów, ale kroję całą dużą karkówkę, wszyscy goście są zadowoleni, a i jeszcze zostaje mi coś na następny dzień do odgrzania. 


Składniki:

  • cała karkówka (1,5-2 kg)
  • 1 l keczupu (pikantność nie ma znaczenia, i tak przyprawicie sos wg uznania)
  • 4 łyżki octu 10 %
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżeczki wegety
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 duże cebule
  • ewentualnie pół łyżeczki ostrej papryki jeśli lubicie karkówkę na ostro (ja pomijam)
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Umytą i osuszoną karkówkę pociąć na 1-2 cm plastry, rozbić delikatnie tłuczkiem, obsypać wegetą i krótko obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.

Cebulę obrać i pokroić w piórka.

Z pozostałych składników przygotować sos. Wymieszać wszystko w misce.

W dużej brytfance układać na przemian obsmażone plastry karkówki i piórka cebuli. Zalać wszystko sosem, piec około 1,5 godziny w 180 stopniach, bez przykrycia.

Smacznego!!!