sobota, 9 kwietnia 2016

Szybka sałatka do obiadu

Szybka sałatka do obiadu

Dzisiejsza sałatka, a może raczej surówka jest niesamowicie lekka, smaczna, a co najważniejsze bardzo szybko ją wykonacie i będzie idealnym dodatkiem do Waszego obiadu. 
Robiąc ją powiało mi wiosną...Czas nowalijek właśnie nastał, więc coraz chętniej sięgamy po rzodkiewkę, szczypiorek czy sałatę. I dzisiaj właśnie taka wiosenna, szybka propozycja z rzodkiewką i szczypiorkiem oraz kapustą pekińską. Do tego szybciutki sos na bazie oliwy, miodu, cytryny i oregano i mamy niezwykle aromatyczną sałatkę do ziemniaków i mięsa.



Składniki:

  • pół główki średniej kapusty pekińskiej
  • pęczek rzodkiewki
  • pęczek szczypiorku
  • puszka kukurydzy
sos:
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka miodu
  • sól 
  • pieprz
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka ostrej musztardy

Sposób przygotowania:

Warzywa umyć. Kapustę pekińską drobno posiekać. Rzodkiewkę pokroić w półplasterki. Szczypiorek pokroić. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Wszystkie warzywa połączyć ze sobą i wymieszać.

Przygotować sos.
Wszystkie składniki przełożyć do słoiczka, zakręcić słoik i energicznie wstrząsać, aż do połączenia się wszystkich składników.
Warzywa zalać sosem na 15 minut przed podaniem, wymieszać.

Smacznego!!!