wtorek, 12 kwietnia 2016

Makaron z sosem pomidorowym i mielonym mięsem

Makaron z sosem pomidorowym i mielonym mięsem

Moja córka uwielbia spaghetti. Długi makaron mogłaby wciągać bez końca. Tak ma odkąd sama zaczęła posługiwać się widelcem. Uwielbiałam na nią patrzeć, jak niezdarnie pochłania długie nitki w sosie pomidorowym. Wszystko było zawsze utytłane na czerwono. Ale dziecko było przeszczęśliwe. Jeśli więc nie mam pomysłu na szybki obiad, to makaron w sosie pomidorowym, zawsze jest u nas mile widziany. 



Składniki:

  • makaron typu spaghetti (tyle ile zjecie, ja zawsze gotuję całe opakowanie 400 g)
  • 500 g zmielonego mięsa z łopatki
  • 2 duże cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • puszka krojonych pomidorów
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki oregano
  • sól
  • pieprz
  • 150 ml śmietany 30 %
  • 50 g żółtego sera
  • 3 łyżki oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

Na patelni, lub w rondlu z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oliwy. Wrzucić na nią posiekaną cebulę, zeszklić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie pomidory i koncentrat. Wszystko dusić na małym ogniu przez około 10 minut.

Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, wrzucić zmielone mięso i podsmażyć.

Gdy sos będzie już gotowy zblendować go i dodać usmażone mięso mielone, doprawić solą, pieprzem, oregano i dusić wszystko przez około 15 minut. Na samym końcu dodać śmietanę, wymieszać i zagotować.

Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Podawać makaron polany sosem z mięsem i startym żółtym serem.

Smacznego!!!