sobota, 30 kwietnia 2016

Sałatka z brokułem, selerem naciowym i szynką

Sałatka z brokułem, selerem naciowym i szynką

Od jakiegoś czasu kocham się w selerze naciowym. Chrupię samego, dodaję do mięsa, ale przede wszystkim łączę go w sałatkach z innymi warzywami. Co bym nie dodała, sałatka z selerem będzie zawsze lekka i chrupiąca.


Składniki:

  • 500 g brokuła
  • pęczek selera naciowego
  • pęczek rzodkiewki
  • 100-150 g szynki
  • puszka kukurydzy
  • pieprz cytrynowy
  • sól
  • 3-4 łyżki majonezu

Sposób przygotowania:

Brokuł podzielić na różyczki. Zagotować wodę z łyżką soli w garnku. Wrzucić różyczki i gotować 3 minuty. Odcedzić brokuła na sicie i przelać zimną wodą. Ostudzić.
Seler naciowy pokroić w plasterki. Rzodkiewkę w półplasterki. Szynkę pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć na sicie.
Wszystkie warzywa połączyć ze sobą, dodać sól i pieprz do smaku wymieszać z majonezem.

Smacznego!!!