wtorek, 15 grudnia 2015

Śmietanowy tort motylek

Śmietanowy tort motylek

Moja mała księżniczka jutro kończy 5 lat. Ależ ten czas leci...Szykują się więc 2 imprezy, jedna dla koleżanek, druga dla rodziny. Przed samymi świętami jest to nie lada wyczyn, upiec 2 torty, i zorganizować dwa przyjęcia. Ale czego nie robi się dla dzieci :) Na zabawę dla dzieci przygotowałam śmietanowy tort w kształcie motylka, w różowej tonacji. Będą przecież same dziewczynki, które róż wprost uwielbiają. Tort sam w sobie jest bardzo lekki, nie za słodki, z dodatkiem owoców. Mam nadzieję, że dziewczynki będą prze szczęśliwe. 


Składniki:


poncz:
  • ostudzona szklanka słabej herbaty z dodatkiem cytryny, lekko osłodzonej 

krem:
  • 600 ml śmietany 30%
  • 4 łyżki cukru
  • 2 śmietanfixy
  • pół puszki brzoskwiń
  • pół łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki wody
wierzch:
  • 400 ml śmietany
  • 2 łyżki cukru
  • 2 śmietanfixy
  • odrobina czerwonego barwnika
  • 250 g serka mascarpone
  • kolorowe posypki
  • 1 banan

Sposób przygotowania:

Upiec biszkopt według tego przepisu, lub każdego innego który lubicie.
Biszkopt przekroić na 3 blaty.
Najgrubszy blat położyć na spód.
Brzoskwinie z puszki odsączyć i pokroić w kostkę. Żelatynę podgrzać i rozpuścić w 3 łyżkach wody, ostudzić. Wymieszać brzoskwinie z żelatyną. 
Śmietanę ubić z cukrem i śmietanfixem na sztywno. 1/3 kremu wymieszać z owocami.
Każdy blat skropić ponczem.
Na pierwszy blat wyłożyć masę z owocami. Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem, wyłożyć 1/3 śmietanowej masy, przykryć ostatnim blatem, skropić ponczem i pokryć wszystko cienko pozostałą częścią masy (również boki). Wierzch wystarczy posmarować cienko, i tak będziemy bogato zdobić kremem całość.
Tort przekroić na pół i ustawić połówki na kształt motyla.
W środek wsadzić obranego banana.

400 ml śmietany ubić z cukrem i śmietanfixem na sztywno, pod sam koniec ubijania dodać mascarpone i dokładnie zmiksować. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać odrobinę czerwonego barwinka (na czubku noża) i dokładnie wymieszać łyżką.
Najlepiej narysować sobie wykałaczką na wierzchu tortu kształt motyla i według tego wzoru zdobić szprycą.
Ozdabiać oczywiście wedle uznania :)
Tort schłodzić.
Smacznego!!!