niedziela, 6 grudnia 2015

Szynka w sosie musztardowym

Szynka w sosie musztardowym

Proste danie obiadowe, które z całą pewnością zadowoli wszystkich mięsożerców. Solidna porcja szynki wieprzowej w sosie musztardowym, podana z gotowanymi ziemniakami i czerwonymi buraczkami. Mniam..., jak to mawia moja córka :) absolutna mięsożerczyni w naszym domu. Do sosu dorzuciłam trochę lubczyku, tymianku i kocanki włoskiej - oczywiście dowolność przypraw zależy od Waszych upodobań. Mięso wyszło kruche, bardzo aromatyczne, jednym słowem pysznie. Dla wyjaśnienia kocanka włoska - zioło inaczej zwana również rośliną curry, jak dla mnie do złudzenia smak i zapach podobny do maggi, dla innych zapach popularnej mieszanki curry. Zostałam obdarowana całym świeżym pęczkiem, zasuszyłam i teraz od czasu do czasu eksperymentuje z nim.


Składniki:

  • około 1 kg szynki wieprzowej
  • 2 cebule
  • pół szklanki śmietany 18%
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ziela angielskie
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • lubczyk
  • kocanka włoska (można pominąć)
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Szynkę umyć, osuszyć, pokroić w 2 cm plastry, lekko rozbić. Posolić, delikatnie popieprzyć i odstawić na co najmniej godzinę do lodówki. Obsmażyć krótko plastry na rozgrzanym oleju z obu stron. Mięso przełożyć do wyższego rondla. Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na patelni i przełożyć do rondla z mięsem. Wszystko zalać wodą, tak by całe mięso było nią zakryte. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, tymianek, odrobinę lubczyku i samych listków kocanki i dusić na małym ogniu pod przykryciem o miękkości. Pod sam koniec duszenia dodać śmietanę wymieszaną z musztardą, zdjąć pokrywkę i chwilkę podgotować by sos nam się delikatnie zredukował. 
Smacznego!!!