wtorek, 29 grudnia 2015

Sernik Snickers

Sernik Snickers

Bardzo łatwa i szybka wersja sernika, i to jakiego...z dodatkiem kajmaku, solonych orzeszków i czekolady. I wszystko utopione w serze, ułożone na warstwie herbatnikowej, i oblane słodkim kajmakiem...


Składniki:

spód:
  • 160 g herbatników
  • 70 g masła
  • 1 łyżka cukru pudru
masa serowa:
  • 1 kg mielonego sera twarogowego
  • 2/3 szklanki śmietany 30%
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 4 jajka
  • pół puszki masy kajmakowej ( 200 g )
  • 150 g solonych orzeszków
  • 120 g gorzkiej czekolady
wierzch:
  • pozostałe pół puszki masy kajmakowej ( 200 g )
  • 3 snickersy 

Sposób przygotowania:

Herbatniki zmielić w malakserze na proszek. Do zmielonych herbatników dodać rozpuszczone masło i cukier puder, wymieszać. Dno tortownicy (u mnie 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Masę herbatnikową wyłożyć na spód tortownicy, wyrównać i dokładnie ubić palcami. Tortownicę włożyć do lodówki na co najmniej 20 minut.
Orzeszki drobno siekamy lub traktujemy malakserem, Czekoladę ścieramy na tarce warzywnej.
Wszystkie składniki masy serowej łączymy ze sobą, mieszamy i miksujemy tylko do momentu połączenia się wszystkich składników (ok. 1 minuty).
Masę wylewamy na spód herbatnikowy.
Tortownicę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni i pieczemy około 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze 40-45 minut.
Po upieczeniu sernik studzimy.
Pozostałą masę kajmakową w puszce podgrzewamy w rondelku z wodą, aż masa przybierze formę polewy i polewamy tą polewą wierzch ostudzonego sernika.
Snickersy tniemy w plasterki i dekorujemy wierzch sernika.
Całość chłodzimy w lodówce.
Smacznego!!!