piątek, 4 grudnia 2015

Mus jaglano pomarańczowy z cynamonem

Mus jaglano - pomarańczowy w cynamonem

Pomarańcze, mandarynki, grejpfruty...Wiecznie mnie to zastanawia, dlaczego latem nawet nie spojrzę w stronę pomarańczy, a w sezonie jesienno-zimowym mogę ich zjeść tonę...Słodkie, soczyste, pachnące pomarańcze wylądowały u mnie dzisiaj w prostym deserze z kaszą jaglaną, goździkami i cynamonem. I od razu w domu zapachniało świętami.

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka
  • 5 małych pomarańczy
  • 3-4 łyżki cukru trzcinowego (w zależności czy mamy pomarańcze słodkie czy kwaśne)
  • 3-4 goździki
  • łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną przelać zimną wodą, a następnie wrzątkiem. Pozbawi to kaszę goryczki. Zagotować mleko z cukrem, goździkami i pół łyżeczką cynamonu. Przesypać kaszę jaglaną, zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Ostudzić.
Pomarańcze obrać ze skórki. Podzielić na mniejsze części i zblendować. Dodać zimną kaszę i jeszcze raz dokładnie zblendować. 
Mus przełożyć do miseczek, obsypać pozostałym cynamonem.
Smacznego!!!