sobota, 12 grudnia 2015

Faszerowane skrzydełka

Faszerowane skrzydełka

Znudziły Wam się pieczone skrzydełka? A może w ogóle nie przepadacie za nimi ze względu na dużą ilość kości, a małą ilość mięsa? Ja uwielbiam skrzydełka. Zwłaszcza te grillowane. A dzisiaj przygotowałam skrzydełka zupełnie inaczej niż zwykle. Podałam faszerowane skrzydełka mięsem mielonym. pieczarkami i papryką w panierce z płatków kukurydzianych. Skórka wyszła chrupiąca, środek miękki i aromatyczny. Tanim kosztem wyszło bardzo ciekawe i smaczne danie, które z powodzeniem może stanąć na świątecznym stole. Jedyny minus tej propozycji to pracochłonność. Potrzeba wyciągnąć wszystkie kości oprócz lotek, a to do łatwych czynności nie należy. Ale uwierzcie mi, naprawdę warto, efekt końcowy jest fenomenalny. Zaskoczycie swoich domowników i gości. Gwarantuje!

Składniki:

  • 12 skrzydełek
  • 1 papryka
  • 200 g pieczarek
  • 250 g mięsa mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 3 jajka
  • około 3 szklanek płatków kukurydzianych
  • mąka do panierowania
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Jeśli zamierzacie przygotować skrzydełka na obiad, radzę wyciągnąć kości ze skrzydełek dzień wcześniej. Czynność ta zajęła mi około godziny. 
Skrzydełka myjemy i osuszamy.
Wyciągamy wszystkie kości oprócz lotek. Starajmy się nie uszkodzić skóry skrzydełek. Jest to czynność trudna, ale po 5 skrzydełku dojdziecie do wprawy :) Należy się posiłkować małym nożykiem. Należy nacinać mięso przy samej kości, ściągając je do dołu. 
Mięso zamarynować solą, pieprzem i paprykami oraz łyżką oleju. Dobrze natrzeć i zostawić na noc w chłodnym miejscu.
Następnego dnia przygotować farsz. Na łyżce oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Pieczarki obrać i drobno pokroić w kosteczkę, paprykę wydrążyć z nasienia i błon i również pokroić w kostkę. Do przesmażonej cebulki dodać pieczarki i paprykę i smażyć około 10 minut. Przestudzić.
Wymieszać mięso mielone z usmażonymi warzywami, dodać jajko, sól, pieprz, wymieszać i dokładnie wyrobić.
Nadziać skrzydełka mięsem.
Następnie obtoczyć mięso w mące, w roztrzepanych 2 jajkach i na koniec w rozdrobnionych płatkach kukurydzianych.
Smażyć na głębokim oleju.
Wykładać na ręcznik papierowy, by nadmiar tłuszczu został pochłonięty przez papier.
Smacznego!!!