piątek, 11 grudnia 2015

Ryż basmati z warzywami

Ryż basmati z warzywami

Jeśli potrzebujecie zjeść coś optymistycznego i pozytywnego, coś co rozjaśni Wasz humor, będzie zdrowe, lekkie i bardzo kolorowe, to koniecznie spróbujcie ryżu z warzywami. Zrobicie go błyskawicznie, będzie w sam raz na szary, zimowy, pochmurny dzień. Poczujecie moc warzyw, siłę ryżu i ogrom pozytywnej energii.


Składniki:

  • szklanka ryżu basmati
  • 1 średnia cukinia (lub 2 małe)
  • 2 papryki
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 2-3 garści rukoli
  • 100 ml bulionu (może być z kostki)
  • sól
  • pieprz
  • szczypta ostrej papryki
  • 2-3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. 
Cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. 
Cukinię umyć, jeśli jest duża to wydrążyć nasienie, małe cukinie pokroić w całości, w półplasterki lub półćwiartki. Paprykę wydrążyć, pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem, następnie przelać zimną wodą, ściągnąć skórkę i pokroić w kosteczkę.
W wysokim rondlu rozgrzać olej najpierw wrzucić cebulę, chwilkę podsmażyć, potem dodać czosnek. Przesmażyć. Dodać cukinię i paprykę i smażyć przez około 10 minut. Następnie dodać pomidory, bulion, ostrą paprykę i dusić na małym ogniu przez 2-3 minuty. Na koniec dosmaczyć solą i pieprzem.
Rukolę umyć, osuszyć.
Na talerz wyłożyć najpierw odrobinę rukoli, następnie ryż z warzywami i obsypać wszystko rukolą.
Smacznego!!!