strony

środa, 11 października 2017

Nalewka aroniowa bez gotowania i liści

Nalewka aroniowa bez gotowania i liści

 Jakiś czas temu podawałam przepis na moją ulubioną aroniówkę, z gotowanej aronii z dodatkiem liści wiśniowych. Jeśli jednak jesteście przeciwnikami gotowania owoców - boicie się, że podczas przeróbki termicznej zniknie cały aromat i dobrodziejstwo smaku, jest też drugi sposób na przygotowanie tejże nalewki. Tradycyjny. Owoce zalane alkoholem, a potem zasypane cukrem. Smak tej aroniówki jest bardziej wyrazisty, wytrawny, rzekłabym nawet męski. Od kilku lat robię nalewkę obydwoma sposobami. Zawsze znajdzie się amator albo na jedną, albo na drugą :)

Składniki:

  • 2 kg aronii
  • 1 kg cukru
  • 1 l spirytusu rozcieńczonego do ok. 60% (630 ml spirytusu+400mlwody)

Sposób przygotowania:

Aronię umyć, przebrać, pousuwać szypułki. Przemrozić w zamrażarce przez kilka dni.
Następnie umieścić owoce w dużym słoju, zalać alkoholem i pozostawić w ciemnym miejscu na około miesiąc. Po tym czasie wszystko przecedzić. Owoce ponownie umieścić w słoju, zasypać cukrem, a alkohol przelać do drugiego słoja. Pozostawić w ciemnym miejscu na około 2 tygodnie, od czasu do czasu wstrząsając słój z owocami, by dokładnie rozpuścił się cukier. 
Po tym czasie syrop z owoców filtrujemy np. przez pieluchę tetrową, i łączymy ze zlanym wcześniej alkoholem. Rozlewamy do butelek i odstawiamy w ciemne miejsce na kilka miesięcy.

Smacznego!!!



16 komentarzy:

  1. Dzień dobry,
    a gdybym chciała np. dodać do owoców aronii trochę malin, to w którym momencie byłoby to najodpowiedniejsze? Zalać aronię z malinami spirytusem na początku, czy może zrobić z nich syrop i dolać później?

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzień dobry, myślę, że ten drugi sposób. Aronia jest bardzo dominującym owocem, zalanie aronii i maliny jednocześnie spowoduje zabicie smaku maliny. Proponuję pokombinować z dodaniem syropu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile czasu mogą najdłużej macerować się owoce? Zapomniałam o nich na ładnych parę miesiecy🤣🤣

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic im nie będzie😊 proszę przecedzić i dalej postępować wg przepisu.

      Usuń
  4. Czy konieczne jest mrożenie owoców aronii, czy mogę użyć świeżej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mrożenie zmniejsza goryczkę aronii, można bez mrożenia- będzie bardziej wyrazista 😊

      Usuń
    2. Tak trzeba przemrozic żeby straciły cierpkość a wydobyła by się słodycz

      Usuń
  5. witam
    czy konieczna jest ta kolejnosc;
    czy mozna wpierw zasypac cukrem a pozniej calosc zalac spirytusem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę spróbować powinno być dobrze.

      Usuń
    2. Trzeba uważać aby owoce z cukrem nie sfermentowały! Poza tym OK.

      Usuń
    3. Wtedy to będzie sok z alkoholem a nie nalewka , tak na logike

      Usuń
  6. Dzień dobry. Czy zamiast cukru można dodać miód?

    OdpowiedzUsuń
  7. Ile wychodzi nalewki z tej proporcji ?

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy można aronię zalać razem z liśćmi bez gotowania?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko zagotowanie liści spowoduje zmniejszenie goryczki.

      Usuń