czwartek, 14 września 2017

Ogórki po chińsku bez pasteryzacji na zimę

Ogórki po chińsku bez pasteryzacji na zimę

Jedne z lepszych ogórków na zimę, jakie kiedykolwiek robiłam. Ostre, z wyrazem, idealne jako przekąska na imprezach (wielokrotnie wypróbowane- przy wódeczce znika baaaardzo szybko). Nie potrzeba ich pasteryzować!!! Olej, który dodacie, wypływa na wierzch i tworzy świetną barierę dla drobnoustrojów. Nie bójcie się! Na pewno nie zepsują się.

Składniki:

  • 2kg małych ogórków
  • główka czosnku
  • 4 płaskie łyżki soli kamiennej 
zalewa:
  • 0,5 kg cukru
  • 1,5 szklanki octu 10%
  • 1 łyżeczka chili
  • 8 łyżek oleju

Sposób przygotowania:

Ogórki przekroić na pół. Jeśli są większe-na 4 części. Czosnek pokroić w cienkie plasterki. Wymieszać ogórki z czosnkiem, zasypać solą i odstawić na 6 godzin. Po tym czasie odlać powstały sok

Zagotować zalewę z podanych składników. Ciepłą zalewą zalać ogórki i odstawić na 24 godziny. Ogórki z zalewą wkładać do czystych słoików, zakręcić i gotowe! Nie pasteryzować!

Smacznego!!!

 

49 komentarzy:

  1. Czy na pewno potrzeba aż 0,5 kg cukru?

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Wody nie dodawać, ogórki puszczają mnóstwo soków.

      Usuń
  3. Czy morze byc pieprz caine?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten sok z ogórków wylać czy dodać do zalewy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten pierwszy sok z solą, wylać. Po dodaniu zalewy octowej ogórki znów puszcza soki. 😃

      Usuń
    2. Czy można pokroić w plasterki ?

      Usuń
    3. Nie próbowałam, te ogórki bardzo się kurczą podczas leżakowania, podejrzewam, że plasterki będą bardzo mikroskopijne.

      Usuń
    4. Duże ogórki kroję w grube plastry

      Usuń
    5. Ja wszystkie kroje w plastry takie pół cm i są świetne i chrupiące

      Usuń
  5. czy ta zalewa ma być ciepła tak jak Pani pisze czy może być zaraz po zagoyowaniu

    OdpowiedzUsuń
  6. Radzilabym jednak lekko przestudzić. 😄

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy zalewę można wlewać zamiast wkładać?? A na poważnie to jest jakaś technika żeby po równo oleju było?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zalewę oczywiście wlać, ale ogórki z zalewą to już radziłabym wkładać :) :) Proszę się nie martwić, oleju będzie w każdym słoiku w sam raz.

      Usuń
    2. To robię! Ale cukunię 😁

      Usuń
    3. Cukinia wyszła pyszna wg tego przepisu 😁

      Usuń
    4. Cukinia pani pokroiła na plastry czy podłużne paski

      Usuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. Po 24 godzinach tylko wlozyc do sloikow i zalewa ma byc taka zimna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, zalewa ma być zimna. Zakręcamy słoiki i gotowe 😄

      Usuń
  10. Dziekuje dzis wieczorem wkladam do sloikow :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Biorę się do roboty, mam nadzieję, że mi wyjdą dobre ogóraski. U znajomego jadłem to delicje!

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam, czy te ogórki są potem pikantne? Jadłam podobnie wyglądajęce na jakiejś imprezie i były pyszne, a teraz szukam tego przepisu. Z góry dziękuję za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
  13. Oj, przepraszam, nie doczytałam, że ostre...

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy moga byc ogórki szklarniowe te dlugie czy nie za bardzo

    OdpowiedzUsuń
  15. Tylko ocet i cukier to chyba bardzo zdrowe nie jest, nic wody się nie dodaje?

    OdpowiedzUsuń
  16. Spróbuje ale mam wątpliwości odnośnie gotowania czosnku

    OdpowiedzUsuń
  17. sok dodać do zalewy i razem zagotowac?

    OdpowiedzUsuń
  18. Zrobiłem 3 słoiczki na próbe 1 zjadłem szybko 1 stoi ok ale trzeci zaczął pracować. Po otwarciu idzie zjeść ale nie wiem czemu coś zaczęło się w nim dziać Proszę o pomoc

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam pojęcia, jedynie co mi przychodzi do głowy to to, że ogórki były przenawożone, albo słoiki niedomyte i jakieś bakterie albo grzyby zaczęły pracować

      Usuń
    2. Wszystko ok zjadłem właśnie lezakuja nowe :)

      Usuń
    3. Cieszę się że się udały i smakowały 😊

      Usuń
  19. Robiłam kilka dni temu i są takie pyszne że dzisiaj robię z podwójnej porcji. Dziękuję za super przepis!!!

    OdpowiedzUsuń