Rwany chlebek czosnkowy z mozzarellą
W weekend zabrakło mi czasu na słodki wypiek. Ale to nie oznacza, że zrezygnowałam z pieczenia...O, nie...Ale tym razem piekłam bardziej wytrawnie. Pokusiłam się na rwany chlebek. Mocno czosnkowy, z dodatkiem sera mozzarella i pietruszki. Połowę zjedliśmy nim zdążył ostygnąć - wg mnie taki jest najlepszy. Ser mozzarella ciągnął się fantastycznie, a zapach czosnku wypełnił dom na wiele, wiele godzin :) Taki chlebek będzie idealną przystawką. Każdy rwie ile chce :)Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 2 jajka
- szklanka mleka
- opakowanie suchych drożdży (7g)
- 4 łyżki masła
- pół łyżeczki cukru
- pół łyżeczki soli
- pęczek natki pietruszki
- około 150 g potarkowanego sera mozzarella
- 6 dużych ząbków czosnku
- 100 g masła
Sposób przygotowania:
Mąkę połączyć z suchymi drożdżami, solą i cukrem. Masło rozpuścić w ciepłym mleku. Do mąki dodać letnie mleko z masłem i jajka. Zagnieść elastyczne ciasto - około 10 minut. Następnie przełożyć ciasto do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce.Masło na farsz roztopić i przestudzić. Pietruszkę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Do masła dodać natkę, czosnek i dokładnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na kształt dużego prostokąta.Posmarować ciasto masłem czosnkowym, posypać mozzarellą (1-2 łyżki sera zostawić do posypania wierzchu chlebka). Prostokąt pociąć w długie paski ( u mnie wyszły 4 pasy długości mniej więcej 50cm) Paski z farszem poskładać w harmonijkę. Długą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Harmonijki wkładać do blaski, jedna koło drugiej, pionowo. Keksówkę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce jeszcze na 20 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wierch chlebka, przed włożeniem do piekarnika, posypać pozostawioną mozzarellą. Wstawić do piekarnika, piec około 30-35 minut do zrumienienia się chlebka.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza