poniedziałek, 6 sierpnia 2018

Świeża sałatka z wędzonym kurczakiem

Świeża sałatka z wędzonym kurczakiem

Z ręką na sercu mogę powiedzieć, że dzisiejsza sałatka świetnie nadaje się jako przystawka w letnie, upalne dni. Świeża - to za sprawą zielonego świeżego ogórka oraz koperku i sycąca - dzięki wędzonemu kurczakowi i ryżowi. Będzie dobra zarówno jako przystawka, świetna przy grillu, albo jako sycąca kolacja. Jeśli nie przepadacie za majonezem, którego użyłam do zespolenia sałatki, możecie użyć gęstego jogurtu greckiego i dodatkowo skropić wszystko kilkoma kroplami cytryny. Też będzie smacznie. Polecam serdecznie!!!

Składniki:

  • 2 wędzone ćwiartki z kurczaka
  • 1 długi, duży ogórek, lub kilka mniejszych, gruntowych
  • spory pęczek koperku
  • 1 ugotowany woreczek ryżu
  • puszka kukurydzy
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 ząbek przeciśniętego czosnku
  • sól
  • 2-3 łyżki majonezu

Sposób przygotowania:

Z ćwiartek ściągnąć skórkę, powycinać kości. Mięsko pokroić w kosteczkę. Ogórka obrać ze skórki, również pokroić w kostkę. Koperek posiekać. Kukurydzę odsączyć na sicie. Zimny ryż, ugotowany wg przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie, delikatnie rozdrobnić widelcem. Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i sól do smakui połączyć z majonezem. Wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki.

Smacznego!!!